Scherp

Jongeren voelen zich aangetrokken tot het dragen van wapens. Dat dwingt bij anderen respect af, het geeft je (valse) veiligheid. Als je een wapen draagt valt er niet meer met je te spotten. ‘SCHERP’ snapt die verleiding, maar maakt met soms schokkende beelden duidelijk wat de gevolgen van het dragen van een wapen kunnen zijn en hoe ernstig het mis kan gaan als je in een opwelling je mes trekt en steekt….

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Keying into the Brain
Juryrapport Gouden Reigers 2012

 

‘Deze film confronteert. De filmische delen zijn erg realistisch. Je wordt meegezogen in het verhaal en hebt het gevoel dat je echt even meekijkt op straat. Toegesneden op de doelgroep (jongeren), wisselen de beelden elkaar snel af en is er slim omgegaan met geluidseffecten. De film kent een prikkelend begin en zeer sterk einde.

Deze productie viel de jury in het bijzonder op door zijn extreme geloofwaardigheid, mede door de zeer goede typecasting. De emotie zit vooral aan het eind. De spanning is voelbaar, maar de heftigheid van de gevolgen spat van het scherm. Het feit dat het script gebaseerd is op een waargebeurd verhaal en de nabestaanden van Denny helder, nuchter, maar vooral direct de doelgroep aanspreken maken Scherp een ijzersterke film.

Het zwaartepunt van de film ligt met name op het leed wat je veroorzaakt en de pijnlijke gevolgen ervan. Na het zien van de film wordt er in de klas gediscussieerd. Hier is meer ruimte om de schijnveiligheid van wapens onder de aandacht te brengen. Erg mooi, compleet en indringend gedaan en daarom een zeer verdiende Gouden Reiger.’

mogelijk gemaakt door