Filmcatalogus

Studio Noodzaak produceert betekenisvolle documentaires en programma’s. De films van Studio Noodzaak maken thema’s inzichtelijk en invoelbaar en daardoor ook goed bespreekbaar. Met onze films willen wij een maatschappelijke verandering teweegbrengen en de samenleving mooier maken. Wij organiseren zelf impactprogramma’s rondom de documentaires om de zeggingskracht en het bereik te vergroten. De films zijn ook zeer geschikt voor vertoning in de praktijk, bij beroepsopleidingen, op scholen, bij overheden of instellingen.

U kunt onze films huren. Wij maken onderscheid tussen vertoning binnen de huiselijke kring en vertoning voor educatieve- en/of trainingsdoeleinden.
De vertoning mag niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden. Voor vertoning voor educatieve- en trainingsdoeleinden moet een
licentie-overeenkomst getekend worden.

Met Lef en Liefde

SPEELDUUR 50 MINUTEN

Jens, Nathalie, Maria en Dennis hebben een licht verstandelijke beperking. Zij wonen in een instelling, maar willen net als iedereen gewoon een huis, een baan en zelf keuzes over hun leven kunnen maken. Maar hun grootste handicap is dat je aan de buitenkant niet aan hen ziet dat zij de wereld om hen heen vaak niet goed begrijpen.

De samenleving is vaak veel te ingewikkeld om mee te kunnen doen. Hierdoor komen zij in de problemen of krijgen met onbegrip te maken. ‘Met Lef en Liefde’ maakt inzichtelijk hoe moeilijk het is voor mensen met een LVB om hun plek te vinden in de samenleving.

Een Wereld van Verschil

SPEELDUUR 48 MINUTEN

In deze hartverwarmende maar ook confronterende documentaire volgen we vier verschillende docenten werkzaam in een grote multiculturele stad.

Ze proberen het verschil te maken en de kansen te vergroten, maar ondervinden ook hoe lastig dat in de dagelijkse praktijk is. ‘Een wereld van verschil’ laat zien dat lesgeven in de grote stad veel van docenten vraagt en krachtig mensenwerk is.

Een Vreemde Wereld

SPEELDUUR 86 MINUTEN

Documentairemaker Julia von Graevenitz volgde een jaar lang twee Syriërs en twee Eritreeërs gedurende hun eerste jaar van integratie: de verhuizing uit het azc, kennis maken met de Nederlandse normen en waarden, de strijd om gezinshereniging en confrontaties tussen verwachtingen en de realiteit. De gemeente Amsterdam investeert tien miljoen extra in een team van klantmanagers en jobhunters die hen zo snel mogelijk aan het werk proberen te krijgen als sleutel naar integratie. De film maakt inzichtelijk waar het in de integratieprocessen wringt en wat gemeenten en partners zowel lokaal als regionaal kunnen betekenen om integratie duurzaam en succesvol te maken. 

Doodzonde

SPEELDUUR 45 MINUTEN

De zelfdoding van twee veelbelovende mooie jonge mensen zet het leven van hun dierbaren en allerlei betrokkenen op hun kop. In de indringende documentaire Doodzonde blikken betrokkenen, waaronder de familie, maar ook een psychiater en twee psychologen, terug op het behandelproces en de vreselijke afloop. Met indrukwekkende eerlijkheid vertellen zij vanuit hun eigen perspectief hoe zij die zwarte periode beleefd hebben, over de machteloosheid, de twijfels en pijn. Hun verhalen getuigen van moed. Een documentaire die ondanks de zware thematiek voelbaar maakt dat door meer met elkaar in verbinding te staan we mensen met suïcidale gedachten beter kunnen helpen. 

Uit de Onmacht

SPEELDUUR 32 MINUTEN, MET 15 THEMA’S VAN 110 MINUTEN SPEELDUUR

Ons land kent tienduizenden multiprobleemgezinnen. Gezinnen die kampen met depressie, verslaving of andere psychische problemen van een of meerdere gezinsleden, schulden, huiselijk geweld, opvoedingsmoeilijkheden en andere problematiek. Met als gevolg dat zo’n gezin te maken krijgt met veel te veel hulpverleners. Hoe zorg je voor goede hulp aan deze gezinnen? Deze documentaire kan goed gebruikt worden aan hulpverleners, opleidingen Social Work of lokale bestuurders.

Gruwelijk Gedwongen

SPEELDUUR 37 MINUTEN

Vier slachtoffers van mensenhandel vertellen hun indringende verhaal. Hoe raak je verstrikt in het web van een mensenhandelaar? Hoe kon het dat deze mannen en vrouwen zich lieten uitbuiten? Hoever gingen zij over hun eigen grenzen? Waarom konden zij het niet stoppen? En hoe zijn ze er uiteindelijk toch uitgekomen? 
‘Gruwelijk Gedwongen’ geeft inzicht in de complexe materie en de problemen waar professionals in de praktijk mee te maken krijgen en rekent af met de vooroordelen die we allemaal hebben over mensenhandel.

Get It 2

SPEELDUUR 32 MINUTEN

Dennis (17) en Yogita (16) zitten vast in een jeugdgevangenis. In deze film vertellen zij hoe dat is gekomen omdat ze andere jongeren willen behoeden hiervoor. In de film zien we ook Rico, Nori en Michael van kwaad tot erger mobieltjes rippen, laptops stelen, totdat zij op heterdaad betrapt worden bij een ramkraak. Dit gedramatiseerde deel is gebaseerd op vele gesprekken met jongeren die een strafbaar feit hebben begaan. Get it 2 is gemaakt van binnenuit. Deze film is zeer geschikt voor vertoning op scholen of in Justitiele Jeugdinrichtingen. 

Gevaarlijke Liefde

SPEELDUUR 50 MINUTEN

Huiselijk geweld is de meest voorkomende geweldsvorm van onze samenleving. De film ’Gevaarlijke Liefde’ portretteert vijf mensen die in hun leven zijn geconfronteerd met ernstige vormen van huiselijk geweld tijdens hun relatie of als getuige van geweld tussen ouders. Er worden op indringende wijze levensverhalen neergezet van vier vrouwelijke en een mannelijk slachtoffer en een dader. ‘Gevaarlijke Liefde’ toont indringend aan hoe onmacht de basis vormt voor agressie en dat huiselijk geweld onder alle lagen van de bevolking voorkomt.

Scherp

SPEELDUUR 25 MINUTEN

Een film die jongeren confronteert met wapenbezit.

Jongeren voelen zich aangetrokken tot het dragen van wapens. Dat dwingt bij anderen respect af, het geeft je (valse) veiligheid. Als je een wapen draagt valt er niet meer met je te spotten. ‘SCHERP’ snapt die verleiding, maar maakt met soms schokkende beelden duidelijk wat de gevolgen van het dragen van een wapen kunnen zijn en hoe ernstig het mis kan gaan als je in een opwelling je mes trekt en steekt….

Langs de Brandgrens

SPEELDUUR 25 MINUTEN

Veel jongeren hebben weinig tot geen kennis van de Tweede Wereldoorlog, omdat het in hun beleving al zo lang geleden is. De oorlog begint voor de nieuwe generatie een abstract verhaal uit het geschiedenisboek te worden.

In ‘Langs de Brandgrens’ ontmoeten Rotterdamse jongeren slachtoffers en ooggetuigen van het bombardement op Rotterdam. Ze horen persoonlijke verhalen van het Rotterdam voor het bombardement, de emotionele herinneringen aan de oorlog en over de tijd van verwerking en wederopbouw erna.

De Laatste Kans

SPEELDUUR 28 MINUTEN

Germain heeft een crimineel verleden en heeft vastgezeten. Maar op zijn 27ste krijgt hij de kans om weer bij een werkgever aan de slag te gaan. Self-made man Dave en zijn collega’s bij Vetkanaal BV gunnen hem het vertrouwen en de ruimte om zich te ontwikkelen. Maar je leven drastisch veranderen is niet eenvoudig. Elke dag liggen er tegenslagen op de loer en de druk wordt Germain regelmatig te hoog. Als hij niet op zijn werk komt opdagen en onbereikbaar is moet Dave besluiten of hij Germain nog één laatste kans geeft.

Geef me nog 1 kans!

SPEELDUUR 25 MINUTEN

Yahya groeit op in Amsterdam Nieuw-West. Op zijn zestiende valt hij voor de verleidingen van het snelle geld en stopt hij met school, zonder diploma. Twee jaar later probeert een straathoekwerker hem te overreden terug naar school te gaan. Yahya is het zat om op de bank te hangen en neemt deze hulp aan. Hij is erg gemotiveerd en verwacht dat hij snel zijn papieren zal halen en daarna een baan kan vinden. Het loopt anders. Hij loopt tegen een muur van afwijzingen op. Niemand durft het met zo’n ‘risico-jongere’ aan. Yahya en de 222 afwijzingen is een schrijnend verslag van de zoektocht naar onderwijs en een leerwerkplek van een Nederlandse jongen met een Marokkaanse achtergrond.

De Moeite

SPEELDUUR 30 MINUTEN

Yahya is zonder diploma van school gegaan en zat jaren thuis. Totdat hij weer gemotiveerd is om zijn startkwalificatie te halen van de opleiding Facilitair medewerker Hospitality & Events bij het ROC van Amsterdam. Daarvoor heeft hij ook een leerbedrijf nodig en het Hilton Amsterdam Airport Hotel biedt hem deze kans. Hij wordt een half jaar lang gevolgd in al zijn ups en downs. Niet alleen Yahya, maar ook zijn begeleiders. Deze film geeft een confronterende inkijk in de moeite die het kost om een voortijdig schoolverlater weer op de rails te krijgen.

Met Lef en Liefde

Met Lef en Liefde

SPEELDUUR 50 MINUTEN

Jens, Nathalie, Maria en Dennis hebben een licht verstandelijke beperking. Zij wonen in een instelling, maar willen net als iedereen gewoon een huis, een baan en zelf keuzes over hun leven kunnen maken. Maar hun grootste handicap is dat je aan de buitenkant niet aan hen ziet dat zij de wereld om hen heen vaak niet goed begrijpen. De samenleving is vaak veel te ingewikkeld om mee te kunnen doen. Hierdoor komen zij in de problemen of krijgen met onbegrip te maken. ‘Met Lef en Liefde’ maakt inzichtelijk hoe moeilijk het is voor mensen met een LVB om hun plek te vinden in de samenleving.

Al onze films zijn geschikt voor weergave op mobiele devices, computers, smart TV’s en projectors.
U kunt kiezen uit verschillende resoluties, van 720p tot 4K. Downloaden is niet mogelijk.
Afspelen werkt het beste met minimaal 40 Mbit/s downstream.